13 lucruri pe care o persoana nemantuita

nu le poate face

 

de Curtis Pugh

 

 

Faptul ca pacatosul pierdut trebuie sa se bazeze in intregime pe mila si harul lui Dumnezeu trebuie sa fie evident pentru aceia care citesc si cred Scripturile. In Biblie nu aflam nimic despre idei omenesti ridicole ca „rugaciunea pacatosului” sau „luarea unei decizii pentru Cristos”, „invitarea lui Isus in inima” sau „venirea in fata pentru a-L primi pe Cristos”. Nici un predicator nou testamental nu a folosit vreodata asemenea termeni sau tactici! A spune pacatosilor morti spirituali ca pot face ceva pentru a se mantui este o erezie condamnabila fiindca, datorita falsei sale sperante, pacatosii sunt invatati sa se increada in ceea ce ei au facut si nu in Cristos, care a facut totul.

Luati in considerare aceste treisprezece lucruri spirituale pe care o persoana nemantuita nu le poate face:

 

 

1.  NU POATE GANDI CA DUMNEZEU:

 

Caci gandurile Mele nu sunt gandurile voastre, si caile voastre nu sunt caile Mele, zice Domnul. Ci cat sunt de sus cerurile fata de pamant, atat sunt de sus caile Mele fata de caile voastre si gandurile Mele fata de gandurile voastre” (Isaia 55:8, 9).

 

 

2.  NU-L POATE INTELEGE PE DUMNEZEU:

 

„...Ti-ai inchipuit ca Eu sunt ca tine” (Psalmul 50:21).

Poti spune tu ca poti patrunde adancimile lui Dumnezeu, ca poti ajunge la cunostinta desavarsita a Celui Atotputernic? Cat cerurile-i de inalta: ce poti face? Mai adanca decat Locuinta mortilor: ce poti sti?” (Iov 11:7,8).

 

 

3.  NU POATE VEDEA LUCRURILE SPIRITUALE:

 

„Drept raspuns, Isus i-a zis: ,Adevarat, adevarat iti spun ca, daca un om nu se naste din nou, nu poate vedea Imparatia lui Dumnezeu’” (Ioan 3:3).

 

 

4.  NU-SI POATE CUNOASTE PROPRIA SA INIMA:

 

„Inima este nespus de inselatoare si de deznadajduit de rea; cine poate s-o cunoasca?” (Ieremia 17:9).

 

 

5.  NU POATE SA ISI CONDUCA PASII:

 

Stiu, Doamne, ca soarta omului nu este in puterea lui; nici nu sta in puterea omului, cand umbla, sa-si indrepte pasii spre tinta(Ieremia 10:23).

„Multe cai pot parea bune omului, dar la urma se vad ca duc la moarte” (Proverbe 14:12).

 

 

6.  NU SE POATE ELIBERA DE BLESTEMUL LEGII:

 

Caci toti cei ce se bizuiesc pe faptele Legii, sunt sub blestem; pentru ca este scris: ,Blestemat este oricine nu staruieste in toate lucrurile scrise in cartea Legii, ca sa le faca’” (Galateni 3:10).

 

 

7.  NU POATE PRIMI DUHUL SFANT:

 

„...si anume, Duhul adevarului, pe care lumea nu-l poate primi, pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi, si va fi in voi” (Ioan 14:17).

 

 

8.  NU POATE AUZI (primi si intelege) CUVINTELE LUI DUMNEZEU:

 

„Cine este din Dumnezeu, asculta cuvintele lui Dumnezeu; voi de aceea n-ascultati, pentru ca nu sunteti din Dumnezeu” (Ioan 8:47).

„Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci, pentru el, sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuiesc judecate duhovniceste(1 Corinteni 2:14).

 

 

9.  NU SE POATE NASTE SINGUR IN FAMILIA LUI DUMNEZEU:

 

„...nascuti nu din sange, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu” (Ioan 1:13).

Caci El a zis lui Moise: ,Voi avea mila de oricine-Mi va placea sa am mila; si Ma voi indura de oricine-Mi va placea sa Ma indur.’ Asa dar, nu atarna nici de cine vrea, nici de cine alearga, ci de Dumnezeu care are mila” (Romani 9:15,16).

 

10.         NU POATE AVEA PRIN EL INSUSI  POCAINTA SI CREDINTA IN CRISTOS:

 

Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni” (Efeseni 2:8-9).

„...caci nu toti au credinta(2 Tesaloniceni 3:2).

Caci cu privire la Cristos, voua vi s-a dat harul nu numai sa credeti in El, ci sa si patimiti pentru El” (Filipeni 1:29).

„...sa indrepte cu blandete pe potrivnici, in nadejdea ca Dumnezeu le va da pocainta, ca sa ajunga la cunostinta adevarului(2 Timotei 2:25).

„...catre cei ce au capatat o credinta de acelas pret cu a noastra(2 Petru 1:1).

 

 

11.  NU POATE VENI LA CRISTOS:

 

„Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal, care M-a trimis; si Eu il voi invia in ziua de apoi.” „Tocmai de aceea v-am spus ca nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu i-a fost dat de Tatal Meu” (Ioan 6:44, 65).

 

 

12.  NU POATE CREDE IN CRISTOS:

 

„Dar voi nu credeti, pentru ca, dupa cum v-am spus, nu sunteti din oile Mele” (Ioan 10:26).

 

 

13.  NU POATE FI PLACUT LUI DUMNEZEU:

 

„In adevar, cei ce traiesc dupa indemnurile firii pamantesti, umbla dupa lucrurile firii pamantesti; pe cand cei ce traiesc dupa indemnurile Duhului, umbla dupa lucrurile Duhului. Deci, cei ce sunt pamantesti, nu pot sa placa lui Dumnezeu. Voi insa nu mai sunteti pamantesti, ci duhovnicesti, daca Duhul lui Dumnezeu locuieste in adevar in voi. Daca n-are cineva Duhul lui Cristos, nu este al Lui” (Romani 8:5,8,9).

 

ASADAR, OMENIREA ESTE FORTATA SA ISI ADMITA TOTALA INCAPACITATE DE A FACE CEVA PENTRU PROPRIA-I CONDITIE PIERDUTA.

In lumina acestor lucruri pe care un pacatos mort spiritual (nemantuit) nu le poate face, ce explicatie putem da la porunca lui Dumnezeu ca toti oamenii sa se pocaiasca?

Biblia afirma ca Dumnezeu porunceste acum tuturor oamenilor de pretutindeni sa se pocaiasca (Fapte 17:30). Ce ne facem cu sfatul dat de Dumnezeu oamenilor de a crede in Cristos? Ar porunci si sfatui Dumnezeu pe oameni sa faca ceva ce ei nu pot?

Noi raspundem cu un „DA” categoric! Dovada noastra este legea sfanta a lui Dumnezeu, data lui Moise pe muntele Sinai. Desi nu era nimic gresit in ceea ce privea Legea lui Dumnezeu, nici un om nu este capabil sa tina acele porunci (1 Timotei 1:8; Romani 8:3). Nici un om nu a tinut vreodata Legea lui Dumnezeu si totusi Dumnezeu a fost drept cand i-a dat-o omului si i-a poruncit sa o tina! Prin acea Lege, noi ne vedem pe noi insine ca pe niste pacatosi (Romani 3:20). Acesta a fost scopul Legii!

In vreme ce Dumnezeu pretinde pocainta (vointa de intoarcere de la pacat) si credinta (vointa de a crede in Cristos), nici un om nu este capabil de a indeplini vreuna din ele. Astfel, ca si in cazul Legii, omul este fortat sa vada ca nu este nimic bun in el si ca nu se poate pocai si crede in Isus Cristos.

In toata Biblia, copiii lui Dumnezeu si-au recunoscut  propria incapacitate de a face ceva pentru a se mantui pe ei insisi. In plus fata de pasajele citate anterior in acest tractat, luati in considerare urmatoarele afirmatii:

„...Stiu, in adevar, ca nimic bun nu locuieste in mine, adica in firea mea pamanteasca, pentru ca, ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac” (Romani 7:18).

„Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele!” (Marcu 9:24).

„...sunt inchis si nu pot sa ies” (Psalmul 88:8).

Intoarce-ne iarasi, Dumnezeul mantuirii noastre...” (Psalmul 85:4).

„...intoarce-ma Tu, si ma voi intoarce, caci Tu esti Domnul, Dumnezeul meu!” (Ieremia 31:18).

Toti am ajuns ca niste necurati, si toate faptele noastre bune sunt ca o haina manjita. Toti suntem ofiliti ca o frunza, si nelegiuirile noastre ne iau ca vantul. Nu este nimeni care sa cheme Numele Tau, sau care sa se trezeasca si sa se alipeasca de Tine: de aceea ne-ai ascuns Fata Ta, si ne lasi sa pierim din pricina nelegiuirilor noastre” (Isaia 64:6,7).

Mantuirea vine de la Domnul(Iona 2:9).

 

Cei care cred ca se pot pocai prin propriile lor forte si pot avea credinta mantuitoare  gresesc. Ei se incred in propriile lor puteri si nu in lucrarea mantuitoare a lui Isus Cristos! Nu este acest lucru valabil pentru toti cei care se lauda cu pacatele lor trecute si cu intoarcerea lor de la ele? Nu afirma oare ca au facut-o ei insisi? Astfel de lucruri le auzim in mod repetat la popularele lor „marturii”. Unii sunt dispusi sa isi imparta gloria si sa recunoasca faptul ca au fost ajutati putin de Dumnezeu, dar chiar si aceasta nu este altceva decat o incredere vicleana in fire. Si nu se lauda unii oameni religiosi cu credinta lor ca si cu ceva grozav si demn de rasplata? Increderea in credinta sau in pocainta mea nu este „...credinta alesilor lui Dumnezeu” (Tit 1:1).

Pavel a scris cu privire la adevaratii copii ai lui Dumnezeu, „…Noi … ne inchinam prin Duhul lui Dumnezeu, ne laudam in Cristos Isus si nu ne incredem in carne” (Filipeni 3:3). A te increde in orice este facut in fire (in natura si puterea umana) inseamna a te „increde in carne”. A te increde in rugaciunea ta, in botez, in bunatate, in credinta sau in orice alta experienta pe care ai avut-o, inseamna a avea incredere in fire, si nu in Cristos. Credinta si increderea credinciosului adevarat este in Cristos! Cei nascuti din Dumnezeu nu se incred in ritualuri, sacramente, fapte bune, propria lor pocainta si credinta in Cristos, ci numai in Cristos!  „Pe voi insiva incercati-va daca sunteti in credinta...” (2 Corinteni 13:5). Te increzi tu in credinta ta sau in Cristos? In cine este credinta ta? Vezi tu cu adevarat ca toate faptele tale bune sunt „ca o haina manjita” (Isaia 64:6)? Ti-ai dat seama ca meriti Iadul? Esti tu gata sa-ti iei locul de pacatos si, daca Dumnezeu te trimite in Iad, sa spui ca El este drept, nepartinitor si neprihanit sa faca asa? Sau tu nu crezi ca meriti  pedeapsa cea vesnica?

Gandeste-te la aceste cuvinte din vechea carte de Cantari baptiste engleze Gadsby:

 

„O, fereste-te de increderea gresita

Fiindca nu este mai mult decat iluzie

A fi vindecat fara a fi intai ranit,

A fi mantuit inainte de a fi pierdut.”

 

Nu ai fost niciodata strapuns de Cuvantul lui Dumnezeu astfel incat pacatele tale sa fie descoperite? Nu ai fost niciodata pierdut, adica nu te-ai vazut pe tine insuti ca fiind un pacatos fara speranta care merita Iadul? Cum te crezi tu mantuit daca nu ai fost niciodata pierdut? Isus a spus: „Eu am venit sa chem la pocainta nu pe cei neprihaniti, ci pe cei pacatosi (Marcu 2:17). Daca te vezi ca pacatos, cu siguranta versetele citate in acest tractat ti-au aratat ca nu ai nici o speranta de a face ceva pentru a te scoate din starea aceasta groaznica!

Mantuirea este gratuita si vine  „nu pentru faptele, facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui” (Tit 3:5). Priveste spre Isus Cristos care a facut tot ce a fost necesar posibil, fiindca El va mantui pe poporul Lui de pacatele sale” (Matei 1:21).

Fie ca Dumnezeu sa-ti dea har sa te vezi pe tine insuti asa cum El te vede, si El sa-ti dea darurile gemene, pocainta fata de Dumnezeu si credinta fata de Domnul nostru Isus Cristos” (Fapte 20:21)  astfel incat sa nu fii „dintre aceia care dau inapoi spre pieire, ci ai credintei, spre mantuirea sufletului” (Evrei 10:39).

 

Traducere de Iosif Raul Enyedi