Biserica ta – cine este întemeietorul ei?

 

 

 

De ce exista astazi o asa varietate de biserici? Oare toate sunt adevarate? Le-a infiintat Domnul Isus pe fiecare? Daca nu, care este cea adevarata, cea infiintata de Mantuitorul? Cristos a intemeiat un singur fel de biserica si ei i-a promis victorie asupra portilor iadului si prezenta sa continua in mijlocul lor. De aceea, consideram importanta cunoasterea originii bisericii din care faci parte, fiindca o biserica adevarata, astazi, trebuie sa se identifice cu cea intemeiata de Isus in doctrina, practica si origine. Daca vreuna din aceste cerinte nu este indeplinita de biserica in care esti membru, atunci pretentia ei de a fi biserica a lui Cristos este nejustificata. Prezentam in continuare, pe scurt, originea principalelor biserici:        

 

Bisericile baptiste: din materialul pregatit de Ioan Botezatorul, Isus a organizat si intemeiat Biserica Sa in timpul lucrarii sale personale aici pe pamant. Il gasim pe Isus proclamat ca Intemeietor in Mat. 16:18, „Si Eu iti spun: tu esti Petru (Greceste: Petros.), si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui.”

Contrar credintei multora, biserica a fost fondata inaintea Cincizecimii. Apostolii au reprezentat prima biserica. Ei indeplineau toate cerintele unei biserici:

*    Aveau Evanghelia

*    Erau credinciosi botezati

*    Se intruneau ca si corp organizat si aveau chiar si casier

*    Aveau acelasi Cap ca si biserica de astazi, Isus Cristos

*    Aveau randuiala botezului si lor le-a fost instituita Cina Domnului

*    Se adunau impreuna ca biserica pentru rugaciune inaintea Cincizecimii

*    Au convocat o adunare generala pentru a-l inlocui pe unul care a cazut din functia sa.

 

Bisericile baptiste au existat din timpul lui Cristos pana in prezent. De-a lungul istoriei au fost cunoscuti sub multe nume diferite: montanisti, tertulieni, novatieni, donatisti, paterinieni, albigenzi, waldenzi, lolarzi, anabaptisti (insemnand rebotezatori), iar in final s-a renuntat la ana si au fost cunoscuti doar ca baptisti. Aceste nume le-au fost date  de dusmanii lor in semn de repros. Nu intentionam sa spunem ca orice biserica ce isi zice baptista este neaparat o biserica adevarata, dar sustinem ca bisericile adevarate se afla printre cei care se numesc baptisti.

Trebuie subliniat ca baptistii nu sunt „protestanti.” Acestia din urma au iesit din catolicism. Baptistii nu au fost niciodata catolici.

Daca va privi cineva la multimea diferitelor denominatii, va observa ca atunci cand Cristopher Columb a ajuns la tarmurile Americii, in lume nu existau decat doua organizatii care isi ziceau biserica: baptistii si catolicii (atat ramura apuseana cat si cea rasariteana).

 

Biserica Catolica (in latina catolic inseamna universal): In 313 d.Cr. Constantin (imparatul Romei), din motive politice a luat decizia de a deveni crestin. Constantin a chemat bisericile existente sa participe la un conciliu care a avut loc in 325 d. Cr. Desi nu toate bisericile au luat parte la conciliu, acesta a fost inceputul clar a ceea ce mai tarziu s-a dezvoltat in Biserica Catolica sau „universala.” Desi aceasta pretinde ca apostolul Simon Petru a fost primul „papa,” Grigorie cel Mare este acela care a indeplinit aceasta slujba pentru prima data. El a devenit primul papa in 590 d.Cr. Putin inaintea ultimului Conciliu Rasaritean, tinut la Constantinopol in anul 869 d. Cr., papii celor doua ramuri ale catolicismului, Nicolae I la Roma si Pontius Grecul la Constantinopol au ajuns sa se excomunice reciproc. Aceasta este data inceperii schismei in urma careia grupul minoritar s-a dezvoltat in Rasarit in ceea ce cunoastem astazi sub numele de ortodoxism.

 

 

Biserica Luterana: Fondata de Martin Luther in 1520 d.Cr. Aceasta a fost prima separare protestanta de Biserica Catolica.

 

Biserica Episcopala: Fondata de Henry al VIII-lea in 1534 d.Cr.. Se mai numeste si Biserica Anglicana. A iesit din Biserica Catolica.

 

Biserica Prezbiteriana: Fondata in 1536 d.Cr. de John Calvin, care era catolic; John Knox a fost unul din promotorii ei timpurii care a reusit sa faca din Biserica Prezbiteriana religia de stat a Scotiei.

 

Biserica Metodista: Fondata in 1735 d.Cr. de John si Charles Wesley care au fost membrii ai Bisericii Anglicane. Ei au intentionat sa formeze din aceasta o societate si nu o biserica. Amandoi au murit membrii ai Bisericii Anglicane.

 

Biserica Crestina: Fondata in 1827 d.Cr. de Alexander Campbell care a fost un prezbiterian. Cunoscuta ca Bisericile lui Cristos sau Ucenicii.

 

Bisericile Sfinteniei a aparut in 1830 iesind din Biserica Metodista si pastrand invataturile lui John Wesley despre sfintirea instantanee si abolirea pacatului pana la perfectiune. Bisericile si gruparile din cadrul acestei miscari poarta diferite nume ca Biserici ale lui Dumnezeu (exista peste 200 de grupuri de acest fel), Biserica Nazarinenilor (fondata in 1895 de Phineas Bressee in California), etc.  

 

Bisericile Penticostale au aparut la inceputul secolului XX in Topeka, Kansas (1901) si Los Angeles (1906) la Azusa Street Mission, caminul infamei femei predicator Aimie Simple MacPherson. Penticostalismul isi are radacinile in miscarea Sfinteniei si este in mare masura responsabil pentru aparitia miscarii carismatice si a altor numeroase grupuri mai mici care urmeaza, de obicei, un autoproclamat profet ale carui cuvinte sunt considerate inspirate. Desi exista unele biserici penticostale independente, majoritatea s-au organizat in denominatii.

 

Culte moderne:

 

Sfintii zilelor de pe urma sau Biserica mormona a fost fondata de Joseph Smith in 1830. Mormonismul nu se bazeaza pe Biblie, ci pe Cartea lui Mormon si alte carti ridicate la rang de Scriptura.

 

Biserica Adventista de ziua a saptea a aparut in 1863 d.Cr. Desi miscarea a inceput in 1844 cu William Miller, aceasta nu a devenit o denominatie oficiala decat in 1863 sub conducerea lui Joseph Bates, James White si a sotiei sale, Ellen Harmon White, ale carei scrieri sunt considerate autoritate in interpretarea Bibliei. Ei cred in tinerea Legii morale si a unei parti din cea ceremoniala. Nu se intrunesc duminica, in prima zi a saptamanii, ci sambata, dupa modelul Sabatului evreiesc.

 

Martorii lui Iehova sunt cunoscuti sub acest nume doar din 1931. Ei au fost numiti milenisti sau studenti internationali in Biblie. Inainte de aceasta, s-au numit russelliti, de la fondatorul lor, Charles Taze Russell. Primul grup oficial a fost fondat de Russell in 1872.

 

Bisericile Carismatice au aparut la sfarsitul anilor ’50 si inceputul anilor ’60 printre principalele denominatii non-penticostale, punand accent pe experientele penticostale ca vorbiri in limbi, vindecari si variate fenomene fizice (caderi, lesinuri, ras necontrolat si alte excese). Desi carismaticii se gasesc printre toate denominatiile protestante si chiar printre romano-catolici, in prezent, multe biserici si denominatii ce erau penticostale au devenit carimatice in doctrina si practica.

 

Crestinii dupa Evanghelie, sau Fratii, au aparut in Plymouth, Anglia in anul 1831 fiind infiintati de A.N. Groves si J.N. Darby . Sunt impartiti in multe grupuri, unii cooperand cu alte denominatii altii refuzand orice fel de cooperare.

 

Bisericile Menonite au radacini baptiste, fiind numiti dupa Menno Simmons, un proeminent predicator anabaptist, dar astazi sunt impartiti in multe grupuri. Nu mai sunt identificati cu baptistii, iar unii dintre ei practica stropirea sau turnarea de apa in locul imersiei. Pun accent pe actiuni sociale, si militeaza pentru pace, majoritatea menonitilor avand patru randuieli: botezul credinciosului, Cina Domnului, spalarea picioarelor si sarutarea frateasca.

 

Miscarea ecumenica moderna isi are originea in Edinburgh Missionary Conference tinuta in anul 1910. Consiliul Mondial al Bisericilor a fost infiintat in Amsterdam in 1948 ca rezultat al Conferintei din Edinburgh. Consiliul include aproape in unanimitate toate denominatiile majore si favorizeaza teologia liberala si politica de stanga. Miscarea ecumenica este in prezent foarte populara printre pastorii si bisericile ce s-au indepartat de doctrina biblica in favoarea popularitatii si audientelor mari. Chiar si printre baptisti se gasesc persoane care coopereaza cu biserici penticostale, ortodoxe si romano-catolice, alaturi de alte organizatii si biserici nescripturale. Fara indoiala ca aceasta miscare va avea ca rezultat unirea bisericilor intr-o singura biserica mondiala, despre care vorbeste Biblia ca existand in zilele de pe urma.

 

Informatiile continute in acest articol au fost preluate din urmatoarele surse:

Encyclopedia Britannica, Urma sangelui de J.M. Carroll, The Church that Jesus Built de Roy Mason, Baptist History and Succesion de Chas. B. Stovall, The Handbook of Denominations de Frank S. Mead, A Concise Dictionary of Christian Tradition de Douglas, Elwell, Toon.

 

 

Traducere şi adaptare de Iosif Raul Enyedi