DE CE NOI NU TINEM SFINTELE SARBATORI

 

De Curtis Pugh

 

Noi nu tinem sfintele sarbatori fiindca Domnul nostru nu ne-a spus sa le tinem. Faimosul predicator baptist englez, Charles H. Spurgeon, enumerand motivele pentru care nu tinea sarbatoarea nasterii Domnului Isus, a spus: „Domnul meu nu mi-a spus sa o tin”. Aceasta se poate spune despre fiecare dintre aceste asa-numite sfinte sarbatori tinute de lumea moderna religioasa. Nici Domnul Isus Cristos, nici apostolii Sai nu ne-au spus vreodata sa celebram asemenea sarbatori sau sa tinem astfel de zile. Baptistii au fost intotdeauna oameni ai „Cartii” si au pretins un „asa vorbeste Domnul” pentru tot ceea ce tineau si faceau. Asa ca noi stam pe acea lunga linie, alaturi de predecesorii nostri baptisti, refuzand sa tinem orice sarbatoare despre care Domnul nostru nu ne-a spus, personal sau prin autorii Scripturilor inspirate, sa o tinem. Noi nu ne putem gandi sa placem Domnului Isus Cristos tinand sfinte sarbatori, fiindca El nu ne-a spus sa facem aceste lucruri.

Noi nu tinem aceste sarbatori fiindca nu putem, cu constiinta curata, sa ne facem robii celor care ne spun sa le tinem. Punem intrebarea: Daca Domnul nu ne-a spus sa tinem sfintele sarbatori, atunci cine ne-a spus sa le tinem? Citind istoria, aflam ca papii (in Biserica Catolica) si patriarhii (in Bisericile Ortodoxe) au fost cei care ne-au poruncit sa tinem aceste sarbatori si de asemenea cand sa le tinem. Ne amintim ca Biblia spune: „Nu stiti ca, daca va dati robi cuiva, ca sa-l ascultati, sunteti robii aceluia de care ascultati…” (Rom. 6:16). Acesta este un principiu evident; daca te plasezi intr-o pozitie de ascultare fata de cineva, te-ai facut robul lui, in lucrul respectiv, cel putin. Pavel argumenteaza impotriva pacatului pe baza acestui principiu, acesta fiind unul clar si simplu de inteles, desi unii nu il cred. Noi nu credem caci copiii lui Dumnezeu ar trebui sa fie robii papilor si patriarhilor, si de aceea noi refuzam sa ii ascultam si sa tinem sfintele lor sarbatori. Astfel de porunci precum cele date de papi si patriarhi sunt foarte similare cu poruncile date de liderii religiosi din Israel pe vremea cand Domnul Isus a fost aici pe pamant. Despre ei, El a spus: „Degeaba Ma cinstesc ei, invatand ca invataturi niste porunci omenesti (Mat. 15:19). Noi nu dorim ca inchinarea noastra sa fie zadarnica si de aceea respingem poruncile oamenilor care ne spun sa ne inchinam intr-un anume fel intr-un anume timp. Noi credem ca inchinarea primita de Dumnezeu trebuie sa fie conforma adevarului, dupa cum a spus Domnul Isus in Ioan 4:24: „Dumnezeu este Duh; si cine se inchina Lui, trebuie sa I se inchine in duh si in adevar Noi nu credem ca aceste porunci ale oamenilor reprezinta adevarul din moment ce nu au venit de la Dumnezeu prin Cuvantul Sau cel sfant, Biblia. Si astfel, refuzam sa ne supunem ca robi oamenilor care invata ca invataturi porunci omenesti, crezand ca noi trebuie sa ne inchinam lui Dumnezeu in duh si adevar. Domnul Isus Cristos ne-a facut liberi si suntem cu adevarat liberi („Deci, daca Fiul va face slobozi, veti fi cu adevarat slobozi.” – Ioan 8:36). Deci, noi nu tinem sfintele sarbatori fiindca ne-a eliberat din robia fata de poruncile oamenilor in inchinarea noastra inaintea lui Dumnezeu.

Noi nu tinem sfintele sarbatori pentru ca Noul Testament este impotriva tinerii de sarbatori sfinte. Pavel a scris epistola catre Galateni. Membrii acestor biserici au fost pagani (Gal. 4:8). Cuvintele lui dovedesc aceasta, fiindca a scris: „Odinioara, cand nu cunosteati pe Dumnezeu, erati robiti celor ce din firea lor, nu sunt dumnezei.” Acesti oameni tineau inainte sarbatorile pagane. Dupa ce au marturisit credinta in Cristos, acestia au inceput sa tina „Pastele” si alte sarbatori evreiesti. Pavel a spus aceasta in Gal. 4:9, 10 cand a scris: „Dar acum, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu, sau mai bine zis, dupa ce ati fost cunoscuti de Dumnezeu, cum va mai intoarceti iarasi la acele invataturi incepatoare, slabe si saracacioase, carora vreti sa va supuneti din nou? Voi paziti zile, luni, vremi si ani.” Fiind eliberati in Cristos, ei s-au facut robii legii Vechiului Testament tinand „sfintele sarbatori” ale iudeilor! Datorita acestui fapt (tinerea zilelor speciale de sarbatoare), Pavel se temea ca isi pierduse timpul predicandu-le si lucrand cu ei in a-i invata adevarul. El a scris: „Ma tem sa nu ma fi ostenit degeaba pentru voi” (vs. 11). Pavel spune de fapt ca ii era teama ca ei nu erau mantuiti cu adevarat dorind sa se puna sub lege prin tinerea anumitor sarbatori sfinte. Acest lucru l-a afirmat chiar mai tare cand a scris: „O, cum as vrea sa fiu acum de fata la voi, si sa-mi schimb glasul; caci nu stiu ce sa mai cred!” (Gal. 4:20). Pavel se indoia de mantuirea lor! Se indoia de mantuirea lor fiindca ei doreau sa se puna inapoi sub lege, iar dovada era ca ei doreau sa tina zile, luni, vremi si ani! Ce ar crede si ce ar spune Pavel despre Baptistii moderni care, asemenea Galatenilor, doresc sa tina sarbatori? Nu s-ar indoi el si de mantuirea lor? Credem ca daca Pavel ar fi in viata azi, el ar vorbi celor care isi zic crestini la fel de tare impotriva tinerii zilelor si vremurilor speciale precum a facut-o inaintea Bisericilor Galatiei.

Exista si alte motive pentru care refuzam sa tinem sfintele sarbatori, dar cele trei motive de mai sus ar trebui sa fie suficiente pentru a convinge orice credincios care crede Biblia ca ar trebui sa nu participe in asemenea lucruri. „Vino cu noi, si iti vom face bine…” (Num. 10:29).